ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Τι είναι συμπληρώματα διατροφής και ποιες οι παρενέργειες τους

Τι είναι συμπληρώματα διατροφής και ποιες οι παρενέργειες τους Παναγιώτης Κουρσάρης 20.09.2013

Δυστυχώς πολύς κόσμος μπερδεύει τα συμπληρώματα διατροφής με τα αναβολικά στεροειδή, δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, άλλο τα συμπληρώματα διατροφή και άλλο τα φάρμακα(αναβολικά).

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα τα οποία έχουν τουλάχιστο ένα συστατικό, ο σκοπός τους είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή είναι ελλιπής, δεν είναι ισορροπημένη.

Τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν στην αγορά σε ταμπλέτες, κάψουλες, συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σκόνης καθώς και συμπληρώματα σε υγρή μορφή.

Παρενέργειες συμπληρωμάτων διατροφής - Πως να τις αποφύγουμε

  • Το πιο βασικό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες εφόσον ακολουθείτε η προτεινόμενη χρήση και δοσολογία (δεν μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε σε ένα συμπλήρωμα μεγαλύτερη δοσολογία από την προτεινόμενη).
  • Πρέπει να αποφεύγουμε συμπληρώματα με περίεργα συστατικά και σκευάσματα. Για παράδειγμα κάποια συμπληρώματα που βλέπουμε να έχουν κάποια περίεργα βότανα εκ των οποίων δεν γνωρίζουμε την χρήση τους, καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
  • Μια άλλη βασική προϋπόθεση για να μην υπάρξουν παρενέργειες, είναι να υπάρχει ορθή λειτουργία του οργανισμού πριν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής. Δηλαδή πρέπει ο οργανισμός να βρίσκετε σε μια άριστη κατάσταση έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Επίσης υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής. Θα δείτε πάνω σε ετικέτες κάποιων σκευασμάτων να αναφέρετε να μην χρησιμοποιούνται από άτομα που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που θηλάζουν, που έχουν προβλήματα με το καρδιαγγειακό τους σύστημα κ.α. Γιαυτό χρειάζεται οπωσδήποτε πριν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής να διαβάζουμε τις ετικέτες τους, όπως και τις οδηγίες χρήσης ή και άλλες προειδοποιήσεις που πιθανόν να γράφουν.