ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τροφή

Τι είναι τροφή Παναγιώτης Κουρσάρης 02.08.2013

Από χημική άποψη τροφή θεωρείται οποιοδήποτε υγρό ή στερεό, που παρέχει στο σώμα ενέργεια και υλικό για ανάπτυξη, επισκευή και αναπαραγωγή. Η τροφή, όμως, έχει και άλλες όψεις. Ικανοποιεί το αίσθημα της γεύσης, έχει ένα μεγάλο ρόλο σε κοινωνικές τελετουργίες και μας δίνει χρώμα στο σπίτι, όπως και στην αγορά, όπου πηγαίνουμε. Οι τροφές μας δίνουν Θρεπτικές ουσίες για το σώμα μας δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ίνες, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την διατήρηση της υγείας μας στη ζωή.

Χρησιμότητα της Τροφής στην Ζωή μας

Ο καθένας μας γνωρίζει ότι καταναλώνει τροφές για να μπορεί να κρατηθεί στη ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε στον οργανισμό μας, ώστε κι αυτός να μας ανταμείψει με καλή υγεία και μακροζωία. Ας μην ξεχνάμε πως «είμαστε ότι τρώμε».

Όπως μια μηχανή χρειάζεται ορισμένα υλικά για να λειτουργήσει και να μην φθαρεί για πολλά χρόνιο έτσι και ο οργανισμός μας (σώμα) χρειάζεται σωστές αναλογίες των θρεπτικών ουσιών σε καθημερινή βάση, για να μπορεί να κρατηθεί στην ζωή. Η τροφή του δίνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθεί, να έχει ενέργεια, να αντικαταστήσει τα κύτταρα, που φθείρονται, αλλά και για να μπορέσει να εξασφαλίσει καλή λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά τα βρίσκει στην τροφή.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία αντικαθιστώνται με καινούργια, που έχουν δημιουργηθεί από τα θρεπτικά συστατικά που τους δίνουμε. Αν αυτά τα συστατικά προέρχονται από υγιεινά τρόφιμα στις σωστές ποσότητες, τότε ο οργανισμός μας θα είναι υγιής αν όχι, τότε θα υπάρχουν διάφορα προβλήματα άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα και ίσως αθεράπευτα. Αν ο άνθρωπος ακολουθεί σωστές διατροφικές συνήθειες, θα έχει μια ζωή γεμάτη υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι θρεπτικές ουσίες, που μας διατηρούν υγιείς στην ζωή;

Πως γίνεται η Πέψη και η Απορρόφηση των Θρεπτικών Συστατικών

Ας δούμε πώς πραγματικά γίνεται η πέψη στον οργανισμό μας και πώς διασπάται η τροφή. Η τροφή διασπάται στο στομάχι και στα έντερα και στη συνέχεια οι θρεπτικές ουσίες περνούν στο αίμα.

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούνται από μεγαλομόρια, τα οποία πρέπει να διασπαστούν σε μικρότερα, για να μπορέσουν να απορροφηθούν. Το νερό τους, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες μπορούν να απορροφηθούν άμεσα. Οι ίνες συντίθενται από τους σύνθετους υδατάνθρακες, που διαφεύγουν της πέψης στο λεπτό έντερο. Οι ίνες επηρεάζουν τη πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό πολλών θρεπτικών ουσιών.