Τα
παστά φρούτα έχουν συχνά τόσο γλυκιά γεύση επειδή τα φυσικά σάκχαρα τους δεν αραιώνονται πλέον από το νερό, (American Dietetic Association).
Δηλαδή, 1/4 φλιτζάνι ή και λιγότερο αποξηραμένων φρούτων έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα ολόκληρο φλιτζάνι ωμών φρούτων.
Προστατεύει το καρδιοαγγειακό σύστημα με το να εμποδίζει την οξείδωση της «κακής χοληστερόλης» (LDL), λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδη και καροτονοειδή)
Συστηματική κατανάλωση παστών δαμασκηνών μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες