4 τρόποι για αποφυγή τραυματισμών στην γυμναστική
Παναγιώτης Κουρσάρης 10.01.2014Τραυματισμός είναι μια καταραμένη λέξη στο λεξικό των φανατικών του fitness και bodybuilding. Οι τραυματισμοί είναι αντιξοότητες και εμπόδια στους στόχους σας, περιορίζουν ή απενεργοποιούν την ικανότητά σας να λειτουργήσετε και μερικές φορές ακόμη και να εκτελέσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Πολύ συχνά, οι τραυματισμοί προκαλούνται στο γυμναστήριο. Αλλά επίσης, πάρα πολύ συχνά, μπορείτε να αποτρέψετε μερικούς από αυτούς τους τραυματισμούς, ακόμη και την εμφάνιση τους, ή - σε περίπτωση που έχετε κακή τύχη - από την επανεμφάνιση τους. Πιο κάτω είναι τα βήματα που μπορείτε να πάρετε για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας καλύτερα και να βοηθήσετε στην πρόληψη τραυματισμών από την άσκηση.
1. Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση
Η υπερπροπόνηση είναι το πρώτο βήμα για την οδυνηρή πορεία προς ένα τραυματισμό. Η υπερπροπόνηση εμφανίζεται όταν τοποθετείται πάρα πολύ πίεση στο μυϊκό και σκελετικό σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει επανειλημμένως (όπως στην περίπτωση της προπόνησης για έναν μαραθώνιο ή το καθημερινό περπάτημα στο διάδρομο) η πίεση μεγαλώνει και στη συνέχεια οι μύες και τα οστά γίνονται αδύναμοι κρίκοι στην “κινητική αλυσίδα”. Έτσι, ο ενοχλητικός πόνος στον αστράγαλό σας δεν έχει απλά εμφανιστεί μια μέρα στο γυμναστήριο, αλλά οι πιθανότητες είναι να έχετε κάνει υπερβολική προπόνηση για αρκετό καιρό οδηγώντας σας σε αυτό το αποτέλεσμα.
2. Καλή Τεχνική
Ένας από τους πιο συνήθεις ύποπτους των τραυματισμών που προκύπτουν από την υπερπροπόνηση είναι η ανάπτυξη μιας λανθασμένης τεχνικής. Είτε είστε δρομέας η στάση του οποίου είναι ασταθής είτε είστε σχετικά απρόσεκτοι με τα λεπτότερα σημεία της τεχνικής άρσης βαρών, η κακή τεχνική είναι ένας τρόπος για να τοποθετήσετε πάρα πολύ στρες στους μύες και στα οστά σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρή ζημία από τον απλό μυϊκό πόνο.
Η κακή τεχνική δίνει έμφαση σε λάθος μέρη του μυός ή κάνει τον μυ να δουλεύει με έναν τρόπο που δεν θα έπρεπε. Η κακή τεχνική μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τη μορφή λανθασμένης κίνησης. Προσθέστε μια λάθος κίνηση με έναν τρόπο με τον οποίο ένας μυς δεν πρέπει να δουλεύει, και καθιστάτε πιθανότερη τη μυϊκή βλάβη καθώς και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά από το γυμναστήριο λόγω τραυματισμού. Διορθώστε άμεσα την τεχνική σας ώστε να παραμείνετε εντός γυμναστηρίου και μακριά από το γιατρό.
3. Ακούστε το σώμα σας
Το μόνο άτομο που ξέρει πόσο μπορεί να αντέξει το σώμα σας είστε εσείς. Όπως το συκώτι σας θα σας μιλήσει μετά από μια εξωφρενική νύχτα, έτσι και οι μύες σας θα σας μιλήσουν όταν τους βλάψετε. Όταν αισθάνεστε ότι έχει προκληθεί ή προκαλείται μια ζημία, μην το παίζετε “σκληρός/ή”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξίσου περισσότερους τραυματισμούς ή να επιδεινώσει τον ένα που ήδη έχετε. Αφιερώστε κάποιο χρόνο ξεκουράζοντας την συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κύκλου της ζημίας. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική: ξεκουραστείτε, τοποθετήστε πάγο, περιτυλίξτε τον μυϊκό τραυματισμό και κρατήστε ανυψωμένο το τραυματισμένο σας σημείο.
4. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Δεν είστε γιατρός. Σε οποιοδήποτε σενάριο στην περίπτωση ενός τραυματισμού, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ορθοπεδικό που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον τραυματισμό σας και να σας βοηθήσει να επανέλθετε σύντομα στην κανονική σας ρουτίνα.