ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χάλασες την διατροφή; Μάθε τι πρέπει να κάνεις

Χάλασες την διατροφή; Μάθε τι πρέπει να κάνεις Παναγιώτης Κουρσάρης 10.06.2015

Ήσασταν η εικόνα της τέλειας καθαρής διατροφής εδώ και εβδομάδες. Δεν χάνετε ούτε και ένα γεύμα και καθένα από τα πιάτα σας είναι γεμάτα με ψητά σπαράγγια, ψημένο στήθος κοτόπουλου και γλυκοπατάτες στον ατμό. Αλλά σε ένα πάρτυ γενεθλίων έχετε αποφασίσει να επιδοθείτε σε ένα muffin σοκολάτας. Και στη συνέχεια ακόμη τρία. Και μετά ίσως κάποια σοκολατάκια, πατατάκια, μια βάφλα, δύο cupcakes και ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα. Μπορεί απλά να θέλατε να φάτε «κανονικό» φαγητό για μια φορά και να είστε μέρος του «κανονικού» πλήθους. Αλλά τώρα αισθάνεστε ένοχοι και φοβάστε ότι έχετε καταστρέψει εβδομάδες προόδου. Μήπως απλά να τα παρατήσετε τώρα; Αυτή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ένας σχεδόν αναπόφευκτος καταναγκασμός, αφού αρνείστε όλα αυτά τα τρόφιμα και δεν αισθάνεστε αυτή την αίσθηση της πληρότητας για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Αλλά αν ή όταν μια κρεπάλη συμβεί, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει κάθε σας πρόοδο!

Προτού φρικάρετε για όλες τις θερμίδες που μόλις φάγατε, λάβετε υπόψη ότι οι συνολικές σας θερμίδες στο τέλος της εβδομάδας είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Αν φάγατε υπερβολικά μια μέρα, ρυθμίστε μόνο τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά σας κατά τις επόμενες ημέρες για να ισορροπήσετε την κατανάλωση. Εάν καταναλώνετε ένα μέσο όρο 1.800 θερμίδων την ημέρα για την προετοιμασία σας, τότε τρώτε περίπου 12.600 θερμίδες την εβδομάδα. Αν νιώθετε ότι έχετε καταναλώσει γύρο στις 1.000 επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της κραιπάλης σας, αφαιρέστε μόνο αυτές τις θερμίδες από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Με αυτή την ρύθμιση, θα πρέπει να τρώτε περίπου 1.600 θερμίδες την ημέρα για κάποιες ημέρες, φτάνοντας και πάλι στην κανονική σας πρόσληψη 12.600 θερμίδων στο τέλος της εβδομάδας. Εάν αισθάνεστε πως η κραιπάλη σας αποτελείτο κυρίως από υδατάνθρακες, απλά μειώστε τους υδατάνθρακες σας για το υπόλοιπο των γευμάτων σας.

Μετά από μία κραιπάλη μπορεί να αισθανθείτε κάποια γαστρεντερική δυσφορία. Εφόσον το πεπτικό σας σύστημα δεν χρησιμοποιείται πια για να τρώτε πρόχειρο φαγητό, ίσως να νιώσετε φουσκωμένοι, να αισθανθείτε κάποιες κράμπες και γενικά να μην νιώθετε τόσο καλά. Ώρα να στραφείτε στο νερό! Η ενυδάτωση θα βοηθήσει στην κίνηση του πεπτικού σας συστήματος. Ακόμη καλύτερα, ρίξτε λίγο μηλόξυδο για περισσότερη ανακούφιση. Το μηλόξυδο περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, η οποία λέγεται ότι βοηθά στην ανακούφιση των εντερικών σπασμών και βοηθά στην κίνηση του εντέρου. Το μηλόξυδο βοηθά επίσης στην αναστολή της απορρόφησης του αμύλου, συμβάλλοντας στην πρόληψη μιας τεράστιας αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα αποτρέψει μια συντριβή ινσουλίνης και θα εμποδίσει την λαχτάρα για περισσότερα γλυκά. Πολλές φορές, η παράνοια μας με τις θερμίδες μπορεί να μας προκαλέσει να υπερεκτιμήσουμε πόσο πραγματικά έχουμε φάει. Έχετε συνηθίσει να τρώτε μικρές, ελεγχόμενες μερίδες που μια «κανονική» μερίδα μπορεί να φανεί τεράστια στα μάτια σας! Έτσι, μετά από τη μεγάλη σας κραιπάλη, είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, παρέα με κράμπες και αέρια και τρομοκρατημένοι ότι έχετε προσθέσει αρκετά κιλά. Μην πανικοβάλλεστε όμως! Χρειάζονται 7.000 θερμίδες για να προσθέσετε ένα κιλό. Αυτό σημαίνει 14 σοκολάτες Snickers, ή 9 κλαμπ σάντουιτς, ή 17 muffins βατόμουρου! Τώρα που έχετε πάρει κάποια ιδέα, πιστεύετε πραγματικά έχετε κερδίσει ακόμα και μισό κιλό από αυτή σας την κραιπάλη; Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Μετά τη διατήρηση μιας διατροφής περιορισμένων θερμίδων ή υδατανθράκων για τόσο πολύ καιρό, το σώμα σας μπορεί να αποκομίσει πραγματικά εκπληκτικά οφέλη από μια τέτοια κραιπάλη. Και εδώ είναι η καλύτερη είδηση που μπορεί να προέλθει από μία κραιπάλη… Θα έχετε απίστευτη ενέργεια και μεγαλύτερο μυϊκό φούσκωμα στο γυμναστήριο την επόμενη ημέρα! Ο καθένας έχει βιώσει τη δύναμη που προσφέρουν οι υδατάνθρακες στο γυμναστήριο, όλο αυτό το αίμα που σπεύδει στους δικέφαλους σας! Όλη αυτή η ενέργεια! Όλη αυτή η δύναμη! Η προπόνηση σας μετά την κραιπάλη θα είναι επική και θα αυξήσει το κίνητρό σας αφού θα δείτε όλη αυτή την εκρηκτικότητα στην προπόνηση σας. Και μερικές επιπλέον καλές ειδήσεις… Αυτή η κραιπάλη μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του μεταβολισμού σας και να σας ωθήσει μακριά από μία στασιμότητα! Μία ημέρα επανατροφοδότησης θα πρέπει να είναι ένα προγραμματισμένο και καθαρό γεγονός για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη, αλλά αν καταλήξετε σε μία κραιπάλη μπορεί και πάλι να θεωρηθεί επωφελής.

Στην εκτεταμένη κατάσταση της δίαιτας, οι μεταβολικές λειτουργίες του σώματός σας έχουν πιθανώς αρχίσει να επιβραδύνονται και ίσως έχετε φτάσει σε ακόμη μία περίοδο στασιμότητας. Τραντάζοντας το μεταβολισμό σας με την εισροή θερμίδων και υδατανθράκων θα αυξήσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα, τους πόθους τροφίμων και την κατανάλωση ενέργειας. Αφού η λεπτίνη αυξάνεται, θα σας είναι πιο εύκολο να παραμείνετε σε μια τέτοια αυστηρή, καθαρή διατροφή. Θα συνεχίσετε επίσης να έχετε περισσότερη δύναμη και ενέργεια στο γυμναστήριο, διότι τα αποθέματα γλυκογόνου σας θα είναι πλήρης μετά από όλους αυτούς τους υδατάνθρακες.

Έτσι, μην αισθάνεστε σαν να έχετε καταστρέψει όλη σας την πρόοδό, αν έχετε κάνει μία κραιπάλη κατά τη διάρκεια της γράμμωσης σας. Δεν είναι το τέλος του κόσμου και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξουδετερώσετε τις αμαρτίες σας! Απλά φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, επιστρέψτε πίσω στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες και προπονηθείτε σκληρά στο γυμναστήριο. Τα κέρδη σας θα σας ευχαριστήσουν.