Responsive Ad Slot

Διουρητικά & Bodybuilding: Διουρητικά Αγκύλης, Ωσμωτικά και Καλιοσυντηρητικά

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Διουρητικά
Τα Διουρητικά στο Bodybuilding: Τα Θετικά, τα Αρνητικά και τα Άσχημα γεγονότα!

Οι αθλητές που προετοιμάζονται για αγώνες bodybuilding προσπαθούν να επιτύχουν την πιο μυώδης και σκληρή εμφάνιση που μπορούν.

Αυτό προϋποθέτει αρκετούς μήνες ή χρόνια μυϊκής οικοδόμησης, που ακολουθείται από αρκετές εβδομάδες μιας περιορισμένης δίαιτας και καρδιαγγειακής προπόνησης σε μια προσπάθεια να μειωθεί το σωματικό λίπος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αναδεικνύοντας έτσι όλη τη μυϊκότητα.

Οι κριτές κοιτάζουν για τον μεγαλύτερο, σκληρότερο και πιο «στεγνό» bodybuilder με το καλύτερο σχήμα και συμμετρικότητα που έχει. Την τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας πριν από τον αγώνα οι bodybuilders προσπαθούν να γεμίσουν τους μύες τους με την προσθήκη υδατανθράκων, και την ίδια στιγμή, να μειώσουν τα υγρά στο σώμα μεταξύ των μυών και του δέρματος για να δημιουργηθεί έτσι η πληρέστερη και στεγνότερη δυνατή εμφάνιση.

Σπάνια ένας bodybuilder θα κερδίσει ένα αγώνα αν δεν είναι ο σκληρότερος και στεγνότερος, ακόμα και αν το μέγεθος του είναι πολύ πιο τεράστιο από τους υπόλοιπους αθλητές.

Ενώ αυτοί οι αθλητές φαίνεται να είναι στο υψηλότερο επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και υγείας, όταν βρίσκονται στη σκηνή, στην πραγματικότητα είναι συχνά στο χείλος πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας λόγω της έλλειψης ενυδάτωσης και ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών που προκαλούνται από την έλλειψη των σωματικών υγρών.


Στέγνωμα

Η μείωση του νερού από το σώμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν αγώνα μπορεί να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους. Συχνά, οι περισσότερες ή όλες από τις πιο κάτω μεθόδους χρησιμοποιούνται:
  • Καρδιαγγειακή άσκηση
  • Εξάλειψη του νατρίου από τη διατροφή
  • Υπερβολική πρόσληψη νερού που ακολουθείται από μια ξαφνική και δραματική μείωση της πρόσληψης του νερού
  • Κατανάλωση αποσταγμένου νερού χωρίς μέταλλα και ηλεκτρολύτες 
  • Βότανα και φυσικές ουσίες μείωσης υγρών
  • Φαρμακευτικά διουρητικά
Όλα μπορεί να καταστούν επικίνδυνα ως ένα βαθμό, καθώς προσπαθούν να παρέμβουν με τη φυσική ομοιόσταση των υγρών του σώματος και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και μπορεί να διαταράξουν πολλαπλές διεργασίες του σώματος. Το σώμα, όμως, είναι ειδικό στο να διατηρεί τον εαυτό του σε μια λογική ισορροπία. Μπορεί να προσαρμοστεί από μόνο του στις περισσότερες περιπτώσεις με την προσαρμογή των υπολοίπων ηλεκτρολυτών και κατακρατώντας αρκετή ποσότητα υγρών για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Τα διουρητικά φάρμακα, ωστόσο, είναι αρκετά ισχυρά για να παρακάμψουν την άμυνα του οργανισμού και να δημιουργήσουν χάος.


Τα Άσχημα Γεγονότα

Καθ 'όλη την ιστορία του bodybuilding έχουν δυστυχώς υπάρξει πολλοί θάνατοι και πολλαπλές νοσηλείες σε νοσοκομείο λόγω της προετοιμασίας των αγώνων και των συνηθισμένων πρακτικών bodybuilding. Αυτές οι νοσηλείες και οι θάνατοι σπάνια οφείλονται σε στεροειδή και άλλες ορμόνες, σε τραυματισμούς από την άρση βαρών, σε ισχυρά λιποδιαλυτικά προϊόντα βασισμένα σε διεγερτικά ή σε πολύ περιοριστικές δίαιτες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που συνδέουν τη χρήση των αναβολικών στεροειδών για το θάνατο οποιουδήποτε αθλητή, μόνο έμμεσες αποδείξεις. Αντιθέτως, οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι είναι, με συντριπτική πλειοψηφία, λόγω της χρήσης και της κατάχρησης των διουρητικών φαρμάκων. Μερικές από τις πιο διάσημες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:
  • Το 1988, ο επαγγελματίας bodybuilder Albert Beckles καταρρέει και συγκλονίζει το κοινό ενώ βρίσκεται στη σκηνή. Βρέθηκε να πάσχει από αφυδάτωση προκαλούμενη από διουρητικά.
  • Το 1992, ο επαγγελματίας bodybuilder Mohammed Benaziza πεθαίνει μετά από αγώνα στην Ευρώπη. Μια αυτοψία δείχνει ότι ήταν σοβαρά αφυδατωμένος προκαλώντας του καρδιαγγειακή ανεπάρκεια. Ήταν 33 ετών. Είχε χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό διουρητικών για την σκηνική του παρουσία.
  • Το 1994, ο επαγγελματίας bodybuilder Paul Dillett αντιμετωπίζει ξαφνικούς κοιλιακούς πόνους στη σκηνή, ενώ ποζάρει στο Arnold Classic και μεταφέρεται εκτός σκηνής. Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα ήταν η ακραία αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές που προκαλούνται από τη χρήση του Lasix. Ο Paul επέζησε.
  • Υπήρχε επίσης η περίπτωση του 1996 του Andreas Munzer, που φημιζόταν για την τρομερή φυσική του κατάσταση, ο οποίος πέθανε μετά από ηπατική και νεφρική αποτυχία. Η αυτοψία αποκάλυψε ότι οι ηλεκτρολύτες του ήταν εντελώς εκτός ισορροπίας.
Αυτές είναι μόνο οι πιο δημοφιλείς περιπτώσεις. Για πολλούς άλλους θανάτους και νοσηλείες δεν υπήρξε καμιά απολύτως δημοσιότητα.

Για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο επιβλαβείς, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε λίγο τα διουρητικά.

Τύποι Διουρητικών

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διουρητικών, τα ωσμωτικά, τα καλιοπροστατευτικά και τα διουρητικά αγκύλης:

Διουρητικά Αγκύλης

Αυτά είναι μακράν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα διουρητικά στο bodybuilding και ο ένοχος στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλειών και θανάτων. Το Furosimide (με επωνυμία Lasix) είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διουρητικό αγκύλης το οποίο είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο. Τα διουρητικά αγκύλης χρησιμοποιούνται ιατρικώς για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του οιδήματος, καθώς και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης του αίματος που χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει το αίμα από τις τοξίνες και τους ξένους παράγοντες. Τα διουρητικά αγκύλης δρουν απευθείας στα νεφρά και είναι ένα άλλο διουρητικό χωρίς διακρίσεις καταργώντας οποιαδήποτε και όλα τα υγρά που εισέρχονται στα νεφρά . Έχουν μια βαθιά επίδραση στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, καθώς κυριολεκτικά ξεπλένουν το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο από το σώμα με ότι υγρό εισέρχεται. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν μια πτώση στην αρτηριακή πίεση, την πάχυνση του αίματος (λόγω έλλειψης των υγρών), τη λιποθυμία, τη νεφρική ανεπάρκεια, τις ακραίες κράμπες που οφείλονται σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, και τον θάνατο (λόγω μυϊκής κράμπες της καρδιάς). Το φάρμακο είναι εξαιρετικά ισχυρό και, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές μείωσης των υγρών που χρησιμοποιούνται από bodybuilders κατά τη διάρκεια προετοιμασίας αγώνων, δεν χρειάζεται πολύ Lasix για να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ωσμωτικά Διουρητικά

Αυτά είναι τα ενέσιμα φάρμακα που δρουν στα νεφρά αναθέτοντας τα να απελευθερώσουν ό,τι εισέρχεται σ’ αυτά. Τα οσμωτικά διουρητικά δεν επιβάλλουν διακρίσεις, που σημαίνει ότι αφαιρούν οποιαδήποτε και όλα τα υγρά που εισέρχονται στα νεφρά, ανεξάρτητα από την σωστή ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτά τα φάρμακα παρακάμπτουν τη λειτουργία των νεφρών και μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Τα οσμωτικά διουρητικά δεν είναι υπερβολικά συχνά στο bodybuilding.

Καλιοσυντηρητικά Διουρητικά

Αυτά τα διουρητικά είναι ηπιότερα, δημιουργούν όμως τα δικά τους προβλήματα. Μειώνουν την εκ νέου απορρόφηση νατρίου και νερού από τα νεφρά και τα ξεπλένουν από το σώμα. Κάνουν, ωστόσο, διάκριση με το να μην εξαλείφουν το κάλιο (K) από το σύστημα. Ενώ αυτά είναι πιο αργά ενεργά και πιο ανεκτά, μπορούν να προκαλέσουν μία περίσσεια Καλίου στο σώμα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπουν το ξέπλυμα τους ώστε να κρατήσει ανέπαφη την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει, σε ακραίες περιπτώσεις, καρδιακή αρρυθμία (ακανόνιστοι κτύποι της καρδιάς) ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Από: http://www.allmaxnutrition.com/post-articles/supplements/diuretics-in-bodybuilding-the-good-the-bad-the-tragic/