ΥΓΕΙΑ

Πως να κρατήσετε υγιείς τους πνεύμονες σας

Πως να κρατήσετε υγιείς τους πνεύμονες σας Παναγιώτης Κουρσάρης 18.08.2014

Οι Πνεύμονες μας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον. Ο,τιδήποτε αναπνέουμε μπορεί να τους επηρεάζει. Οι ρυπαντές στον αέρα, τα μικρόβια κάθε μορφής και τα καπνιστικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι βλαβών στους πνεύμονες και στη λειτουργία τους.

Η προστασία των πνευμόνων σας βασίζεται στα ακόλουθα

  1. Αποφυγή καπνίσματος: Εάν καπνίζετε, σταματήστε αμέσως. Εάν δεν καπνίζετε, μην αρχίσετε να το κάνετε. Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία χρόνιων αποφρακτικών νόσων του πνεύμονα (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα) και καρκίνου. Σταδιακά καταστρέφει ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες.
  2. Προσέχετε από τους ρυπαντές του αέρα που αναπνέετε: Εκτός από την εισπνοή καπνού από ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, υπάρχουν επικίνδυνοι ρυπαντές στον αέρα στο σπίτι, στη δουλειά και κατά τη διακίνησή μας. Το ραδόνιο είναι κύρια αιτία καρκίνου πνευμόνων και πρέπει να γίνονται μετρήσεις της συγκέντρωσής του. Επίσης πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα των ρυπαντών, που συγκεντρώνονται στον αέρα που αναπνέουμε, λόγω τις οδικής κυκλοφορίας. Η αποφυγή και ο έλεγχος των ρυπαντών αυτών έχουν τεράστια σημασία για την πρόληψη των πνευμονοπαθειών.
  3. Πρόληψη μολύνσεων: Οι μολύνσεις του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα, πνευμονία) μπορεί να προκαλούν βλάβες στους πνεύμονες. Χρειάζονται μέτρα πρόληψης, όπως τα εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, το πλύσιμο των χεριών ή η χρήση αντισηπτικών πετσετών αλκοόλης, η καλή υγιεινή του στόματος και η αποφυγή συνωστισμών στις εποχές, που επικρατεί γρίπη ή κρυολόγημα.
  4. Τα τσεκ απ και η φροντίδα της υγείας σας: Με την αύξηση της ηλικίας τα συστηματικά τσεκ απ, που θα συστήσει ο γιατρός, έχουν μεγάλη σημασία για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών των πνευμόνων. Μην ξεχνάτε την υγιεινή διατροφή, πλούσια σε προστατευτικά για τον πνεύμονα ( μπρόκολο, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, μπιζέλι, ντομάτες), τη σωματική άσκηση και την αποφυγή του χρόνιου στρες.