ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

7 Πλεονεκτήματα από την Προπόνηση με Αλτήρες

7 Πλεονεκτήματα από την Προπόνηση με Αλτήρες Παναγιώτης Κουρσάρης 08.12.2014

Η προπόνηση με αλτήρες έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την προπόνηση με τη χρήση μπάρας. Μπορούν να επιτευχθούν σοβαροί στόχοι δύναμης και μυικής μάζας εκτελώντας ασκήσεις με αλτήρες. Στην πραγματικότητα για να μεγιστοποιήσετε πλήρως τη δύναμη και την υπερτροφία, οι αλτήρες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον ένα μέρος της προπόνησης σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε επτά πλεονεκτήματα που έχουν οι αλτήρες.

1. Σταθεροποίηση και ενεργοποίηση

Μία μελέτη συνέκρινε την δραστηριότητα (EMG ) των θωρακικών, των τρικεφάλων και των δικέφαλων μυών κατά την εκτέλεση πιέσεων με μπάρα στον πάγκο, πιέσεων στη μηχανή Smith και πιέσεων με αλτήρες στον πάγκο. Οι πιέσεις με μπάρα και οι πιέσεις με αλτήρες ήταν παρόμοιοι στη δραστηριότητα του στήθους και των τρικέφαλων. Η δραστηριότητα των δικεφάλων ήταν σημαντικά υψηλότερη με τους αλτήρες. Γιατί; Οι αλτήρες απαιτούν μεγαλύτερη σταθεροποίηση. Η μεγαλύτερη σταθεροποίηση αποτελεί προϋπόθεση με τους αλτήρες, οι οποίοι με τη σειρά τους, ενεργοποιούν περισσότερες μυϊκές ίνες.

2. Εντοπισμός και εξάλειψη των ανισορροπιών αντοχής

Οι αλτήρες αναγκάζουν τα άκρα να λειτουργούν μονομερώς. Αν η μία πλευρά είναι σημαντικά ασθενέστερη από την άλλη, δεν πρόκειται να μην το καταλάβετε. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αλτήρες  είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τις ανισορροπίες.

3. Ασφάλεια

Όταν εκτελείτε βαριά ημικαθίσματα ή πιέσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος καθώς εκτελείτε τις τελευταίες επαναλήψεις σε κατάσταση εξάντλησης. Αντιθέτως κατά την προπόνηση με αλτήρες, μπορείτε απλά να τους ρίξετε στο έδαφος και να προχωρήσετε.

4. Ακραίες τεχνικές έντασης

Οι επαναλήψεις rest-pause, τα μηχανικά και τα παραδοσιακά drop sets είναι πιο εύκολο να εκτελεσθούν με αλτήρες από τον ασκούμενο. Οι αποτελεσματικές τεχνικές υψηλής έντασης συνήθως αποφεύγονται με τη χρήση μπάρας - όχι όμως με αλτήρες.

5. Αυξημένο εύρος κίνησης

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να υπερφορτώσετε τους μύες σας για σκοπούς δύναμης ή μυϊκής ανάπτυξης είναι να αυξηθεί το εύρος της κίνησης. Μόνο συγκεκριμένο εύρος κίνησης μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση μπάρας, αλλά αυτό δεν ισχύει με τις παραλλαγές αλτήρων! Οι αλτήρες μπορούν να προσθέσουν μια νέα διάσταση υπερφόρτωσης με τις κινήσεις σας επεκτείνοντας το εύρος της κίνησης.

6. Ελευθερία κίνησης

Όταν εκτελείτε πιέσεις πάγκου με μπάρα, τα χέρια και οι ώμοι σας είναι σε σταθερή θέση και κινούνται μέσα από ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης. Αντιθέτως, οι πιέσεις με αλτήρες επιτρέπουν σε κάποιον να αλλάξει κάπως το μοτίβο κίνησης αφήνοντας τους ώμους να κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι πιέσεις με μπάρα έχουν ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης. Λόγω αυτής της σταθερής θέσης, είστε καταδικασμένοι αν χτυπάτε σε μια περιοχή στην οποία μπορεί να νιώθετε πόνο. Οι αλτήρες σας επιτρέπουν (εξωτερικά ή εσωτερικά) να περιστρέψετε τους ώμους σας ή να φέρετε τα βάρη χαμηλότερα ή υψηλότερα στο σώμα σας για να στοχεύσετε ειδικά τους μύες και να πιέσετε ανώδυνα.

7. Αποφυγή τραυματισμών

Ένα υψηλό ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στα γυμναστήρια κοντά στο ράφι των αλτήρων! Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης συγκέντρωσης. Οι αλτήρες δεν προκαλούν ατυχήματα, οι άνθρωποι τα προκαλούν. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας σε ένα πιο φυσικό εύρος κίνησης θα οδηγήσει σε λιγότερους τραυματισμούς. Επίσης, με τον εντοπισμό και την εξάλειψη των ανισορροπιών, η πιθανότητα τραυματισμού θα μειωθεί σημαντικά.

Απαλλαγείτε από τη μπάρα και πάρτε ένα ζευγάρι αλτήρες για να βελτιώσετε την προπόνηση σας!

Πηγή: http://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/7-advantages-dumbbell-training/