ΥΓΕΙΑ

Αιτίες που προκαλούν πόνο στον ώμο

Αιτίες που προκαλούν πόνο στον ώμο Παναγιώτης Κουρσάρης 09.09.2016

Η άρθρωση του ώμου είναι πολύ περίπλοκη – και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστεί βλάβη πολύ εύκολα αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των μυών που εμπλέκονται, όπως το στήθος και η πλάτη αλλά και οι δικέφαλοι/τρικέφαλοι.

Παράλληλα, για να καταλάβετε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, η άρθρωση του ώμου δεν είναι πάντα πολύ ανθεκτική, καθώς λειτουργεί σαν μια μπάλα του Golf που κάθεται σε ένα μπλουζάκι που όταν η μπάλα βρίσκεται στη θέση της είναι σταθερή άλλα όταν ασκείται πίεση στην άρθρωση η μπάλα μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσει.

Αιτίες που προκαλούν πόνο στον ώμο

Όταν μιλάμε για τραυματισμούς στον ώμο, οι δύο πιο κοινές αιτίες είναι:

  • Μια δύναμη έλξης που ασκείται στον δελτοειδή (είτε στον μπροστά, είτε στον πίσω, είτε στον πλάγιο)
  • Μια βλάβη/εκφυλισμός του στροφικού πετάλου του ώμου

ponos-stous-omous.jpgΣτην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ξεκουράσετε την περιοχή και να κάνετε συχνά παγοθεραπεία
ώστε να αναρρώσετε την τραυματισμένη περιοχή. Παρόλα αυτά, αν έχετε βλάβη στο στροφικό πέταλο, τότε είναι λίγο πιο δύσκολο να αναρρώσετε από τον τραυματισμό.

Τα στροφικά πέταλα του ώμου είναι οι μύες που κάθονται ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη και η δουλειά τους είναι να ελέγχουν την περιστροφή των ώμων σας: όταν αυτά έχουν υποστεί ζημιά έχετε την τάση να αισθάνεστε έναν οξύ πόνο όταν μετακινείτε το χέρι σας προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Τα στροφικά πέταλα είναι οι μύες που κάθονται ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη και η δουλειά τους είναι να ελέγχουν την περιστροφή των ώμων σας: όταν αυτά έχουν υποστεί ζημιά έχετε την τάση να αισθάνονται μια απότομη πόνο όταν μετακινείτε το χέρι στην ερώτηση.

Στην συνέχεια δείτε: Τι να κάνετε όταν έχετε πόνους στους ώμους

Από MyProtein