ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Θρεπτική αξία φασολιών

Θρεπτική αξία φασολιών Παναγιώτης Κουρσάρης 09.02.2013

Τα φασόλια έχουν υψηλή διατροφική αξία, μας δίνουν εξίσου θρεπτικά συστατικά όσο και το κρέας και μπορούν να το αντικαταστήσουν άνετα σε περιόδους νηστείας, όπως τετάρτη και παρασκευή.

Γιατί είναι τόσο δυναμωτικά τα φασόλια 

  1. Τα φασόλια είναι πηγή πρωτεΐνης: Είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης των φασολιών(λόγο του ότι είναι φυτική  πρωτεΐνη) είναι καλό να τα συνδυάσουμε με ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, πλιγούρι.
  2. Πολύ καλή πηγή από φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την διατροφή μας και πρέπει να το λαμβάνουμε καθημερινά.
  3. Πηγή σιδήρου
  4. **Πηγή ασβεστίου **
  5. **Πηγή φολικού οξέος **
  6. Βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη K έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες, είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, βοηθά στο να έχουμε πιο δυνατά οστά και αποφυγή καταγμάτων. Αντιμετώπιση των ρυτίδων κάνοντας το δέρμα πιο ελαστικό.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια μέτριων φασολιών

  • Θερμίδες 345 θερμίδες 
  • **Πρωτεΐνη **22 γραμμάρια 
  • Υδατάνθρακες 63 γραμμάρια
  • **Λίπος **1,3 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες 4 γραμμάρια
  • Σίδηρος 5,4 mg(μιλιγκραμ) 
  • Ασβέστιο 123 mg(μιλιγκραμ) 
  • Θειαμίνη 0,653 mg(μιλιγκραμ) 
  • Φώσφορος 430 mg(μιλιγκραμ) 
  • Μαγνήσιο 180 mg(μιλιγκραμ) 
  • Κάλιο 1400 mg(μιλιγκραμ) 
  • Νάτριο 5 mg(μιλιγκραμ) 
  • Ψευδάργυρο 3,70 mg(μιλιγκραμ) 

Προσωπικά συστήνω 2 φορές την βδομάδα να τρώμε τα “μαγικά φασόλια”. Μαγικά λόγο των ιδιοτήτων που έχουν και τα κάνουν να είναι τόσο δυναμωτικά!