FITNESS ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΜΟΝΟΖΥΓΟ

Τι είναι τo calisthenics/street workout

Τι είναι τo calisthenics/street workout Μιχάλης Ουρούμης 04.09.2017

21299022_10211337653215258_1700127962_o.jpg

petaeii1.jpg

Και πως κατάφεραν να το πετύχουν αυτοί; Είναι superman; Η απάντηση είναι απλή. ΟΧΙ… Χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση; Η απάντηση είναι…. εξαρτάται. Το τι σκοπεύει ο καθένας να πετύχει είναι δική του επιλογή και ανάλογα τον χρόνο που θα αφιερώσει θα καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί. Απλώς υπάρχει μια πορεία και μια σταδιακή εξέλιξη όπως σε κάθε άθλημα.

Οι ρίζες είναι στην αρχαία Ελλάδα

Η καλλισθενική γυμναστική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα όπου οι πολεμιστές ετοιμάζονταν για τη μάχη με ασκήσεις ενδυνάμωσης βασισμένες στο βάρος του σώματος, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και ως επίδειξη σε τελετές. Είναι από τις πιο αρχαίες μεθόδους γυμναστικής και επίσης πολύ πρακτική γιατί δεν χρειάζεται μεγάλο εξοπλισμό και μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

Το σώμα λειτουργεί σαν σύμπλεγμα

Στα calisthenics το σώμα λειτουργεί σαν σύμπλεγμα, γι αυτό είναι δύσκολο να γυμνάσεις συγκεκριμένους μυς όπως συνήθως γίνεται με τα βάρη, όμως το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι μυς μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και γι αυτό στο τέλος κάνεις όλα αυτά τα εντυπωσιακά κόλπα.

Το άθλημα εξελίσσεται ραγδαία

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι μετά από ένα σημείο, το κύριο μέλημα δεν είναι η εμφάνιση όπως με άλλα είδη γυμναστικής, αλλά η δύναμη γιατί το πρώτο γίνεται δεδομένο απόκτημα ενώ το δεύτερο είναι μια συνεχής πρόκληση που στο τέλος γίνεται εθισμός. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει τόσο ραγδαία εξέλιξη παγκοσμίως γύρω από αυτό το άθλημα και διοργανώνονται συνεχώς πρωταθλήματα από επίσημους οργανισμούς, όπως αυτό που έγινε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2017?από την?wswcf?και ακολουθεί το δεύτερο τον Νοέμβρη του 2017.

wswcf_logo.jpg

Επίσης διοργανώνουμε και εμείς τα δικά μας event όπου ερχόμαστε σε επαφή όσοι ακολουθούμε το άθλημα. Το τελευταίο μάλιστα που έγινε στις 8 Ιουλίου 2017 είχε και κάποιους διαγωνισμούς με τιμητικά έπαθλα.

DSC_7553%25282%2529.jpg

Πως να ξεκινήσετε

Το ερώτημα είναι από που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Τα πάντα ξεκινάνε από τις έλξεις, τις βυθίσεις, τις κάμψεις και μερικές ακόμα ασκήσεις ενδυνάμωσης. Και αν κάποιος δεν καταφέρνει να κάνει ούτε έλξεις τότε μπορεί να ξεκινήσει με?Australian pull ups ή έλξεις με βοηθητικό λάστιχο.?

Σημαντικοί είναι και οι κοιλιακοί

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η δύναμη του κορμού, δηλαδή οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος ασκήσεων ενδυνάμωσης και εννοείται ότι συμβάλλουν και στην αισθητική πλευρά του θέματος χαρίζοντας ένα ολοκληρωμένο 6 pack.

19956896_1935422566676404_1128130445802272482_o.jpg

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού είναι:

  • Ρόδα (στην αρχή με γόνατα μετά σε όρθια θέση)
  • Dragon fly (για αρχάριους μπορεί να λυγίσει το ένα ή και τα 2 πόδια)
  • Στατικό dragon flag (για τους ολίγον προχωρημένους)
  • Toes to the bar
  • Windshield wipers
  • L-sit
  • Plank

…και άλλα πολλά για τα οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάρτηση με video στο σύντομο μέλλον.

Η σωστή τεχνική είναι το παν

Το σημαντικό στις ασκήσεις είναι η σωστή τεχνική. Η εξέλιξη είναι πολύ ταχύτερη όταν κάποιος κάνει 2 επαναλήψεις με σωστή τεχνική παρά όταν κάνει 20 με λάθος τεχνική ή με κλεψίματα. Πρέπει η κάθε επανάληψη να καλύπτει όλο το εύρος της κίνησης. (σε κάθε έλξη να τεντώνουν τα χέρια στο κατέβασμα και στο ανέβασμα το πηγούνι να περνάει πάνω από τη μπάρα, σε κάθε βύθιση το χέρι να έρχεται στις 90 μοιρες και να τεντώνει στο ανέβασμα…)

Απευθύνεται σε όλους

Τα calisthenics είναι ένας τρόπος εκγύμναση που δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικία ή φύλο. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές αλλά οι ασκήσεις προσαρμόζονται σύμφωνα με τις δυνατότητες. Οι άντρες μπορεί να υπερτερούν σε δύναμη αλλά οι γυναίκες έχουν περισσότερη ευλυγισία που είναι εξίσου σημαντικό. Επίσης τα έξοδα είναι μηδαμινά πράγμα που σημαίνει οτι ο καθένας μπορεί να γυμναστεί ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση.

electra_radioti_20200824_3.png

Για τις ασκήσεις που είναι γραμμένες στα αγγλικά η λύση είναι το google.

Για περισσότερες πληροφορίες fb: Michalis Ouroumis

Οι υπόλοιποι στις φωτογραφίες ήταν οι: Sli Dis, Eric Chryss, Giannis Grammatikopoulos, John Smirnov