ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πιτυρούχα προϊόντα

Πιτυρούχα προϊόντα Παναγιώτης Κουρσάρης 14.08.2013

Βρώμη (oat bran)

Η βρώμη έχει ονομαστεί το “θαυματουργό φαγητό του 1980”. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην βρώμη μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Η βρώμη μπορεί να θεωρηθεί ως συμπηκνωμένη πηγή φυτικών ινών (από προϊόντα με βρώμη) ως επίσης μια σημαντική πηγή υδατοδυαλυτών ινών. Οι υδατοδυαλύτες ίνες καθυστερούν την πέψη και απορρόφηση των υδατάνθρακων και μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της “κακής χοληστερόλης” (LDL). Η προσθήκη της βρώμης στο διαιτολόγιο του διαβητικού μπορεί να είναι ευεργητική. Η βρώμη θεωρείται ότι μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα της ζάχαρης του αίματος, έτσι μπορεί να καταστήσει πιθανόν την μείωση της χρήσης της ινσουλίνης για πολλούς διαβητικούς.

Μια έρευνα που εκδόθηκε στο Journal of the American Medical Association (1988) εισηγείται ότι η βρώμη σε ικανοποιητική δοσολογία, 60 γρ./μέρα (1 φλυντζάνι) -90 γρ./μέρα (1-1 1/2 φλυντζάνι), βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης κατά 13-19%. Έτσι, αφού η μείωση της χοληστερόλης κατά 10% μειώνει τους κινδύνους για καρδιοπάθειες κατά 2% αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση των κινδύνων μέχρι 38%.

Αραβόσιτο (corn bran)

Πρόσφατες έρευνες για το αραβόσιτο, δείχνουν ότι οι ίνες που περιέχει μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Ερευνες που εκδόθηκαν στο Journal of American Dietetic Association (1988) έδειξαν ότι μειώσεις κατά 20% της χοληστερόλης του αίματος ήταν αποτέλεσμα του αραβόσιτου που έπαιρναν καθημερινά σε συγκεκριμένη ποσότητα (6 κουταλάκια).

Σιτάρι (wheat bran)

Οι ίνες που βρίσκονται μέσα στο σιτάρι δεν είναι υδατοδιάλυτες και δεν βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνη. Αν όμως η δίαιτα σας περιλαμβάνει καθημερινά ίνες τότε εμποδίζει και επίσης προστατεύει από το καρκίνο του κόλον.

Πως να συμπεριλάβετε τα πίτυρα μέσα στη δίαιτα σας

Θεωρείστε την βρώμη σαν δημητριακά για το πρόγευμα. Για το γεύμα και το δείπνο, προσθέστε ένα από όλα τα είδη. Προσθέστε ένα από όλα τα είδη στο μπιφτέκι σας, χρησιμοποιείστε το στα κέικ, στο κοτόπουλο και στο ψάρι. Προσθέστε το λίγο πριν κοκκινίσουν για να είναι τραγανιστό.

Όταν αρχίσετε μια δίαιτα πλούσια σε πίτυρα θα πρέπει να αυξάνετε την ποσότητα σταδιακά διότι η απότομη αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει κάποιες εντερικές παρενοχλήσεις. Είναι φυσικά αναγκαίο να προσέξετε γενικά τη διατροφή σας, μειώνοντας το λίπος, αποφεύγοντας τα τηγανιτά, τις σάλτσες και τα γλυκά.

Έχει διαπιστωθεί από ειδικούς ότι η μεγάλη ποσότητα πιτυρών μπορεί να αποτρέψει την απορρόφηση ορισμένων ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Για αυτό το λόγο πηγές από ιχνοστοιχεία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή (π.χ. σκούρα πράσινα λαχανικά, αυγά όχι περισσότερα από 3 την βδομάδα - για το σίδηρο και γαλακτοκομικά για το ασβέστιο).