ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΕΙΑ

Πως να προφυλάξετε την καρδία των παιδιών σας

Πως να προφυλάξετε την καρδία των παιδιών σας Παναγιώτης Κουρσάρης 08.08.2014

Θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία της καρδίας των παιδιών σας για όλη τη ζωή τους; Εάν ναι, μην χάνετε χρόνο. Η πρόληψη των καρδιοπαθειών και ο έλεγχος της κακής χοληστερόλης LDL, του βάρους σώματος και της πίεσης πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς στην παιδική ηλικία.

Η γένεση των καρδιοπαθειών, που θερίζουν ζωές, αρχίζει από την παιδική ηλικία. Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και της ψηλής χοληστερόλης, που θα προστατεύει τα παιδιά σας, στην ενήλικη ζωή τους;

  1. Το πρόγευμα των παιδιών πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως.
  2. Είναι προτιμότερο για το σχολείο να παίρνουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι. Να αποφεύγουν να τρώνε έτοιμα ή τηγανισμένα φαγητά, που θα αγοράζουν εκεί. Τα έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά (fast food) να περιορίζονται σε 1 ή 2 την εβδομάδα.
  3. Στα ενδιάμεσα των γευμάτων είναι καλό να μάθουν να τρώνε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, καλαμπόκι και να αποφεύγουν τις διάφορες ζαχαρωτές λιχουδιές, που συνήθως διαλέγουν και τρώνε τα παιδιά.
  4. Η διατροφή τους να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη και ψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως).
  5. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που σπαταλούν τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση ή άλλες οθόνες και στο τι τρώνε, όταν βρίσκονται μπροστά από αυτές.
  6. Τεράστια σημασία έχουν επίσης η τακτική σωματική άσκηση και τα σπορ. Πρέπει να περιορίζονται oι ώρες της τηλεόρασης, των παιγνιδιών βίντεο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, προς όφελος της σωματικής άσκησης.
  7. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα γίνουν να αφορούν σε όλη την οικογένεια και όχι μόνο στο παιδί. Εάν οι αλλαγές εφαρμόζονται απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας, τότε είναι πιο εύκολο για το παιδί να τις υιοθετήσει.