ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πρωτεϊνικά συμπληρώματα/σκευάσματα

Πρωτεϊνικά συμπληρώματα/σκευάσματα Παναγιώτης Κουρσάρης 12.01.2014

Πρωτεϊνικές μπάρες
Είναι σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και συνήθως χαμηλές σε λιπαρά. Η πρωτεϊνικές μπάρες είναι μια καλή επιλογή για να χρησιμοποιηθούν σαν σνακ (ενδιάμεσα στα γεύματα), δεν πρέπει να γίνετε όμως συστηματική χρήση.

Πρωτεϊνικά ροφήματα
τα πρωτεϊνικά ροφήματα είναι σκευάσματα σε υγρή μορφή που περιέχουν μέσα αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Είναι μια εύκολη λύση επίσης για σνακ μιας και δεν χρειάζεται ούτε νερό, ούτε ανακάτεμα, το ανοίγεις και το πίνεις.

Πρωτεϊνικές σκόνες
Η δημοφιλέστερη σκόνη πρωτεΐνης είναι η whey protein (πρωτεΐνη ορού γάλακτος) ωστόσο υπάρχουν αρκετά είδη από πρωτεϊνικές σκόνες τα οποία μπορείτε να δείτε στο άρθρο που μιλήσαμε παλιότερα, δείτε το εδώ: πρωτεϊνικές σκόνες.

Υποκατάστατα γεύματος
Τέλος τα υποκατάστατα γεύματος είναι πρωτεϊνικές σκόνες σε συνδυασμό με κάποια άλλα συστατικά όπως υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες. Συνήθως είναι συσκευασμένα σε σακουλάκια, κάθε ένα είναι μια ατομική μερίδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γεύματος. Κατά την γνώμη μου δεν είναι καλή επιλογή μιας και η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι πολύ μεγάλη ενώ έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και λίπη. Είναι προτιμότερο να έχουμε μια σκόνη υδατάνθρακα και μια σκόνη πρωτεΐνης για να προσθέτουμε εμείς τις ποσότητες που θέλουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Επίσης τα υποκατάστατα γεύματος είναι πολύ ακριβά.