ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και τα λίπη

Πώς το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και τα λίπη Παναγιώτης Κουρσάρης 10.01.2014

Οι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος βρίσκονται μέσα στα φαγητά που τρώτε. Δίδουν στο κορμί σας ενέργεια και θερμίδες. Το κορμί σας χρειάζεται ινσουλίνη για να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια. Η ινσουλίνη παράγεται μέσα στο πάγκρεας. Αν έχετε διαβήτη, είτε το πάγκρεας σας δεν παράγει πλέον ινσουλίνη ή το κορμί σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματός σας δεν είναι κανονικά.

Υδατάνθρακες: Το άμυλο και η ζάχαρη στα φαγητά είναι υδατάνθρακες. Το άμυλο βρίσκεται στα ψωμιά, μακαρονοειδή, δημητριακά, πατάτες, μπιζέλια, φασόλια και φακές.

Η φυσική ζάχαρη βρίσκεται στα φρούτα, γάλα και λαχανικά. Επιπρόσθετα ζάκχαρα βρίσκονται στα επιδόρπια, καραμέλλες, μαρμελάδες και συρόπια. Όλοι αυτοί οι υδατάνθρακες παράγουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματός σας.

Όταν τρώτε υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη και μεταφέρονται μέσα στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά την γλυκόζη να επέλθει στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια ή να αποθηκευτεί. Τρώγοντας την ίδια ποσότητα από υδατάνθρακες καθημερινά στα γεύματα και ενδιάμεσα μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Πρωτεΐνες: Η πρωτεΐνη βρίσκεται στα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και ξηρά φασόλια και μπιζέλια. Τα Άμυλα και λαχανικά επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών.

Το κορμί χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για ανάπτυξη, διατήρηση των ιστών και ενέργεια. Η πρωτεΐνη παράγει 4 θερμίδες ενέργειας ανά γραμμάριο. Πάλι το κορμί σας χρειάζεται ινσουλίνη για να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη που τρώτε.

Λίπος: Το λίπος βρίσκεται στη μαργαρίνη, βούτυρο, λάδι, σάλτσες σαλάτας, ξηρούς καρπούς, σπόρους, γάλα, τυρί, κρέας, ψάρι, πουλερικά, ενδιάμεσα φαγητά, παγωτό και επιδόρπια.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη λίπους: μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα. Όλοι πρέπει να τρώτε λιγότερο από τα κορεσμένα λίπη τα οποία βρίσκονται στα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ινδοκάρυδο, φοινίκι ή φοινικόλαιο και σκληρό λαρδί. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Τα καλύτερα λίπη είναι τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο λάδι, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται στο αραβοσιτέλαιο, σογέλαιο ή λάδι ηλιοτρόπαιου είναι επίσης καλές επιλογές.

Όταν τρώτε λίπος, αυτό μεταφέρεται μέσα στο αίμα. Χρειάζεται η ινσουλίνη για να αποθηκεύσει το λίπος στα κύτταρα του οργανισμού. Τα λίπη χρησιμοποιούνται για ενέργεια.

Τα λίπη περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερο από δύο φορές τις θερμίδες που παίρνετε από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.