ΤΡΟΦΕΣ ΥΓΕΙΑ

Ιχνοστοιχεία και οι τροφές που τα περιέχουν

Ιχνοστοιχεία και οι τροφές που τα περιέχουν Παναγιώτης Κουρσάρης 05.08.2013

Όπως οι βιταμίνες χρειάζονται στην διατροφή για να μπορούμε να κρατηθούμε στη ζωή όταν παίρνουμε τη σωστή ποσότητα, προλαβαίνουμε και θεραπεύουμε διάφορες ασθένειες έτσι και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα στον οργανισμό, καθώς είναι υπεύθυνα για την σωστή λειτουργία του.

Σελίνιο

Είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.
Περιέχεται στο συκώτι, στο ψάρι, στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και λαχανικά.

Νάτριο και Κάλιο

Προστατεύουν από οιδήματα και υπογλυκαιμία, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του νερού και του αλατιού ανάμεσα στο αίμα και στα κύτταρα.
ΚάλιοΠεριέχεται στα ξηρά φρούτα, στα αλεύρια, στα λαχανικά, στις πατάτες, στα δημητριακά, στα φρούτα, στο ψάρι, στο κρέας, στο κακάο.

Ασβέστιο και φώσφορο

Βοηθούν στο σχηματισμό του σκελετού του ανθρώπου.
Ασβέστιο: Προστατεύει από οστεοπόρωση και από ραχίτιδα, ενώ επιτελεί και άλλες λειτουργίες μαζί με άλλα ιχνοστοιχεία.
Περιέχεται στο τυρί, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς στα όσπρια, στο αλεύρι, στο γάλα, στις ρίζες λαχανικών, στα αυγά, στα φρούτα.

Μαγνήσιο

Ηρεμά το νευρικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, είναι αντιοξειδωτικό, βοηθά στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στην αποφυγή νευρικότητας και ανησυχίας δυναμώνει τα νύχια και τα μαλλιά.
Περιέχεται στα όσπρια, στα δημητριακά, στα πίτουρα, στα καρύδια, στο μαύρο ρύζι, στα λαχανικά, στο μπιζέλι, στο κρέας, στην μπανάνα

Σίδηρος

Είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Έλλειψή του δημιουργεί σιδηροπενική αναιμία, ατονία, κούραση, εξάντληση, μελαγχολία.
Περιέχεται στο συκώτι, στο κρέας, στα δημητριακά, στα όσπρια, στο ψάρι, στο κακάο, στον μαϊντανό, στα ξηρά φρούτα, στο βοδινό.

Χλώριο

Υπεύθυνο για τον σχηματισμό του υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει γύρω στα 60-900 γραμμάρια.

Χαλκός

Συμμετέχει στις διεργασίες του μεταβολισμού, της απορρόφησης του σιδήρου και την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, προστατεύει από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Περιέχεται στις γαρίδες, στο συκώτι, στη βρώμη, στο κρέας, στο ψάρι, στα πουλερικά, στο μαύρο ψωμί, στα ξηρά φρούτα, στις ελιές, στην μαγιά, στον αρακά, φασόλια, μανιτάρια.

Ψευδάργυρος

Απαραίτητος για την διατήρηση της γεύσης και της όσφρησης, προστατεύει από αρτηριοσκλήρωση.
Περιέχεται στα θαλασσινά, στο συκώτι, στη μαγιά, στο σκληρό τυρί, στο ψάρι, στο αλεύρι ολικής στα αυγά, στα όσπρια, στα δημητριακά, στο ρύζι, στα πράσινα λαχανικά, στις πατάτες, στο κρέας.

Μαγγάνιο

Απαραίτητο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και τον σχηματισμό της ινσουλίνης.
Περιέχεται στο ψωμί, στα δημητριακά, στα φρούτα, στα όσπρια, στα πράσινα λαχανικά, στο κρέας, στο ψάρι, στα αλεύρια ολικής αλέσεως

Χρώμιο

Βοηθά στον μεταβολισμό της χοληστερίνης στο αίμα. Έλλειψή του προκαλεί αρτηριοσκλήρωση και συντομεύει την διάρκεια ζωής.
Περιέχεται στα θαλασσινά, στο κρέας, στο πίτουρο, στον κρόκο του αυγού, στην μαγιά, στο βοδινό, στο σκληρό τυρί, στο συκώτι, στον χυμό φρούτων, στο ψωμί ολικής, στα δημητριακά, στο κρασί, στο μέλι, στα λαχανικά και τα φρούτα.

Φθόριο

Απαραίτητο για τα δόντια. Έλλειψή του προκαλεί τερηδόνα και κατάγματα στα οστά.
Περιέχεται στα θαλασσινά και στο τσάι.