ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Αξία μανιταριών σε θρεπτικές ουσίες

Αξία μανιταριών σε θρεπτικές ουσίες Παναγιώτης Κουρσάρης 08.12.2012

Τα μανιτάρια ως τροφή έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία(100 γρ. μανιτάρια μονάχα 22 θερμίδες) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον το 90% του βάρους τους είναι νερό και είναι φτωχά σε λίπος.


Τα μανιτάρια θεωρούνται εξίσου καλά όπως τα όσπρια και είναι ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτεΐνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα.

Τα μανιτάρια, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β:

  • Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των νεύρων, την υγεία του δέρματος, της καλής όρασης και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. 
  • Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. 
  • Η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κούρασης και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.. 
  • Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης, ουσίας που σχετίζετε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. 
  • Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στην κυτταρική διαίρεση και στον πολλαπλασιασμό, στη σύνθεση πρωτεϊνών, καθώς και στη διαδικασία της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του  μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετισθεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα.

Όμως το σημείο εκείνο που η υπεροχή του τροφίμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική του αξία. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.

Τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη** θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών** όπως:

  • Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer
  • Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών μπορεί να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research
  • Η πρόσληψη φυλικού οξέους δια μέσου της τροφής (περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα, τα καρύδια και τα όσπρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 16% και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal
  • τα μανιτάρια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που περιέχεται στα μανιτάρια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες
  • τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) προφυλάσσουν από τη νόσο του Alzheimer’s, αλλά και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία

Τα μανιτάρια συνιστώνται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος μιας και έχουν πολύ λίγες θερμίδες ενώ παράλληλα έχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.